Skip to content

Uddeling af hæderspriser 2022

Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens legat uddeler i år hæderslegater til en pianist, en oboist og to komponister.

Legatuddelingen finder sted i forbindelse med en koncert med Aarhus Symfoniorkester tirsdag d. 22. november kl. 19.30 i Symfonisk Sal, Aarhus. Koncerten dirigeres af den Magnus Larsson, der modtog Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legatets talentpris i juni 2022.

Det er første gang uddelingen finder sted i Aarhus. Det sker ud fra et ønske om at markere Aarhus som et vigtigt centrum for talentudviklingen i den nye klassiske musik.

https://www.aarhussymfoni.dk/koncert/carl-nielsen-legatet

(Foto: SØS Gunver Ryberg, foto af Dalin Waldo)

De fire hæderslegater går i år til pianist Marianna Shirinyan, oboist Henrik Goldschmidt og komponisterne SØS Gunver Ryberg og Allan Gravgaard Madsen.

‘Det er en hel særlig glæde at tildele hæderslegatet til to komponister, der begge har gjort sig særligt bemærket med symfoniske værker’, lyder det fra bestyrelsesmedlem i legatet, komponist Line Tjørnhøj:

‘Det kræver et helt særligt kunstnerisk talent at bære samtidsrelevant substans ind i et så traditionelt medie som symfonisk musik. I disse år uropføres der utrolig få nyskrevne værker og der er store krav til komponisterne, som både skal forholde sig til et meget kompleks produktionsapparat og klassisk tradition.

SØS Gunver Ryberg forbinder sig helt ukompliceret, med sine komplekse elektroniske lyduniverser og trance skabende rytmer, til symfoniorkestrets fulde klangspektrum.

Allan Gravgaard Madsen forløser med sin enkle konceptuelt stringente minimalisme orkestrets evne til at forføre og fortrylle lytteren i koncertsalen. Begge komponister udvider dermed på hver deres måde det symfoniske repertoire og bringer fremtidens publikum ind i den symfoniske akustik.’

Også de to musikere får rosende ord med på vejen fra bestyrelsesmedlem violinprofessor Tim Frederiksen:

‘Når Henrik Goldschmidt lukker øjnene og med sin obo går dybt ind i musikken, ved man, at det er de store følelser, der er på færde. Det kan være som soloboist i Det Kongelige Kapel, kammermusiker og ikke mindst som en medrivende fortolker af den jødiske klezmermusik, som står hans hjerte så nær. Alle genrer er gode, når de bliver spillet med glødende engagement og det har Henrik Goldschmidt i rigt mål.’

’Den sidste af de fire hæderslegater uddeles i år til en vidunderlig kunstner, der med stort pianistisk overskud har givet både det danske og det internationale publikum så mange skønne oplevelser’, fortæller Tim Frederiksen.

Armensk-fødte Marianna Shirinyan har etableret sig som en af tidens mest spændende og efterspurgte pianister både som solist og kammermusiker. Ikke bare i Danmark men i hele Europa er hun kendt og elsket for sin passionerede spillestil.

‘”Man skal være i kontakt med de jordskælv man har i sjælen, for at skabe musik”, har Marianna Shirinyan engang udtalt, og det er en sætning, der på så mange måder indfanger hendes uforfærdede væsen. Tilgangen til de store passioner i musikken er et stadigt kendetegn for en kunstner, der har været en gave til dansk musikliv, siden hun kom hertil som pianist i Esbjerg Ensemblet.’ kommenterer Tim Frederiksen.

Årets prismodtagere:

Video: Birgit Tengberg

Komponist SØS Gunver Ryberg har gennem de seneste 10 år markeret sig som en af de stærkeste stemmer indenfor den elektroniske musik på den danske og internationale musikscene.

Hun har engageret sig i en lang række samarbejder indenfor teater og performancekunst, lydinstallation, computerspil og film og har tidligere arbejdet sammen med Aarhus Symfoniorkester.

Video: Birgit Tengberg

Komponist Allan Gravgaard Madsen er en kendt skikkelse i Aarhus Symfoniorkester idet han frem til 2024 er huskomponist for orkesteret. I perioden skal Allan Gravgaard Madsen komponere fire værker; et kortere værk ‘Ouvert’, som også skal opføres i forbindelse med legatuddelingen, blev uropført i 2020, Concerto Grosso for strygekvartet og orkester blev uropført i maj 2022 og i 2024 uropføres de sidste to værker.
Hans værker bliver ofte beskrevet som ”poetisk insisterende” i deres udforskning af spændingen mellem stilstand og bevægelse.

Video: Birgit Tengberg

Oboist Henrik Goldschmidt har gennem årene vist stor idealisme og en tro på musikkens stærke kræfter, gennem grundlæggelsen af The Middle East Peace Orchestra, et ensemble med palæstinensiske og jødiske musikere, der arbejder for forståelse og fred imellem de to folkeslag. Ligeledes har han skabt musikskolen Goldschmidts Musikakademi, der har fokus på styrke både sammenhold og egenværd hos børn, der ikke ellers ville få mulighed for at spille musik.

Video: Birgit Tengberg

Pianist Marianna Shirinyan har etableret sig som en af tidens mest spændende og efterspurgte pianister både som solist og kammermusiker. Ikke bare i Danmark men i hele Europa er hun kendt og elsket for sin passionerede spillestil.

Back To Top