Skip to content

Thorbjørn Lausten

Foto: Anders S. Berg

Hædersprismodtager 1998
Thorbjørn Lausten
Billedhugger

CV

Links


Hjemmeside:
https://luxpress.dk/

Thorbjørn Lausten

Thorbjørn Lausten (f. 1945) debuterede som autodidakt billedkunstner i 1966. Lausten har en baggrund i konstruktivismen og anvender det konstruktive formsprog i malerier, papirværker, installationer, lysværker, lysrum og datavisualiseringer.

Thorbjørn Lausten er en pioner inden for lyskunst i Danmark.

Det første lysværk, POINTANY X, 1972 var interaktivt og kunne oplevelses på hans soloudstilling i Århus Kunstbygning. I hans lysværker spiller tidsaspektet ofte en stor rolle ved at tænde og slukke med bestemte intervaller, f. eks. i morsealfabetet eller ved at angive rumlige og tidslige forhold.

Lausten udforsker feltet mellem kunst, naturvidenskab og teknologi. Det kommer bl.a. til udtryk ved at finde kunstneriske metoder til at visualisere naturvidenskabelige fænomener såsom solvinde, metrologiske data eller magnetiske forskydninger. Datavisualiseringerne er en æstetisk måde at reflektere over vores forståelse og fortolkning af virkeligheden.

I “Datablik” (2003) visualiseres data om solvindene på lysprojektioner, der opdateres i realtid hvert minut fra en afstand af 1,5 mio. km. fra Jorden. (Billede herunder).

Thorbjørn Lausten er repræsenteret på bl.a. ARKEN, Ishøj; Esbjerg Kunstmusem; Fyns Kunstmuseum; HEART, Herning; KUNSTEN, Aalborg; Museum am Ostwall, Dortmund; Statens Museum for Kunst, Kbh.; KØS, Køge’; Sønderjyllands Kunstmuseum, Tønder og Zentrum für Kunst und Medien, Karlsruhe.

Eksempler på værker

Datablik (Foto: Anders S. Berg)

Biovision (Foto: Torben E. Meyer)

Modes (Foto: Anders S, Berg)

Neonstruktur (Foto: Anders S. Berg)

Regenerator (Foto: Bent Ryberg)

Uret (Foto: T. Lausten)

Back To Top