Skip to content

Talentprismodtagere 2024

Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat uddeler talentpriser på 150.000 kr til 20 unge musikere, komponister og billedkunstnere i forbindelse med fernisering på Den Frie Udstillingsbygning lørdag d. 8. juni.

Den 8. juni kl. 16.00 slår Den Frie dørene op for den store fejring af årets modtagere af hædersprisen fra Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat.

Prisoverrækkelsen finder sted i forbindelse med den offentlige åbning af udstillingen på Den Frie. Til ferniseringen uddeles også Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legats 20 talentpriser til yngre billedhuggere, musikere og komponister, der anerkendes for deres kunstneriske talent.

Årets hædersprismodtagere, de fem billedhuggere Gerda Thune Andersen, Nina Beier, Jessie Kleemann, Simon Starling og Gudrun Steen-Andersen, præsenterer nyproduktioner og udvalgte hovedværker til udstillingen, som løber fra d. 9. juni – 4. august 2024.

Hædersprisen er den største enkeltstående kulturpris i Danmark. Udover æren hædres hver kunstner med 750.000 kr.

I forbindelse med hædersprisuddelingerne uddeles også Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legats 20 talentpriser til yngre billedhuggere, musikere og komponister, der i år hver modtager 150.000 kr. som anerkendelse af deres kunstneriske talent og som opbakning og støtte til deres fremtidige arbejde.

Legatet tildeler i år 10 talentpriser til billedhuggere, som ihærdigt arbejder med at udvikle skulpturen og den tredimensionelle kunst.

Det er yngre kunstnere som anvender en lang række af forskellige medier, fra ler, gips og stål til performance og digitale formater og er alle meget aktive på den danske kunstscene.

Modtagerne er både autodidakte og uddannet på de danske og internationale kunstakademier.

En af disse billedhuggere er Bjørn Magnussen, som mange nok vil genkende fra DRprogrammet ’Kunstnerkolonien’, hvor seks forskelligartede kunstnere mødes og på 14 dage skaber en fællesudstilling.

Bjørn fortæller, hvad det betyder for ham at modtage Talentprisen i 2024:

‘For mig er det et stort blåstempel at få, med stor respekt for Anne Marie Carl-Nielsen og Carl Nielsens liv og kunst. Jeg arbejder store dele af året i udlandet, hvor jeg hugger sten og maler malerier, så det betyder alt at få et skulderklap fra sit fædreland når processen og branchen ofte er abstrakt og kompleks.

Vi prøver alle at blive glade og lykkelige og udtrykke os frit og højne samfundet og dets mennesker igennem kunsten, derfor kan tilværelsen blive en anelse kludret mentalt når man prøver at opfinde den dybe tallerken konstant.’

Også 5 musikere/dirigenter og 5 komponister modtager talentpriser i år hvoraf flere af dem allerede er godt på vej i deres karriere.

Således også pianist Gustav Piekut, der allerede i en ung alder høster store roser verden over for sit virtuose spil og af flere spåes en fremtid som Danmarks næste verdensnavn inden for den klassiske musik.

Det er da også tydeligt at mærke, at det har stor betydning for de unge kunstnere at modtage prisen – både hvad angår det økonomiske aspekt men måske i endnu højere grad den anerkendelse den medfører.

Nyheden om tildelelsen af Talentprisen i 2024 vakte da også stor glæde hos det unge klavertalent:

‘Som alle musikere og kunstnere lægger jeg en meget stor del af min væren i min beskæftigelse, og prisen motiverer mig til fortsat at gå til musikken med nysgerrighed og ildhu. Det er også en betydelig anerkendelse at blive føjet til den flotte liste af tidligere prismodtagere. Den generøse bevilling støtter mig i at realisere nye indspilningsprojekter og giver mig en større følelse af stabilitet og frihed, når jeg om kort tid afslutter mine studier og skal gå på scenen som moden musiker’, lyder det fra Gustav Piekut.

I en tid hvor musikalske grænser konstant bliver udfordret og udvidet, skaber en ny generation af komponister en unik lyd ved at blande klassiske traditioner med moderne genrer.

En af disse komponister er den dansk/amerikanske komponist, sanger og sangskriver Mira Siegel, der i sin musik udforsker grænselandet mellem folk, jazz, pop og klassisk musik.

‘Det har meget stor betydning for mig at have fået denne pris, og jeg er dybt rørt og taknemmelig. Udover at det giver mig tid, ro og overskud til at komponere og arbejde på nye projekter, så er det en medvind og et skulderklap jeg ikke vidste, jeg havde brug for, før det kom som et lyn fra en klar himmel.

Livet som komponist og musiker kan for mig nogle gange føles som et stort hav af op- og nedture – og troen på mit eget virke har det med at komme og gå. Derfor betyder det utrolig meget at vide, at der er nogen derude, der tror på det jeg laver. Jeg glæder mig til at komme i gang med at skrive musik!’, lyder det fra den glade talentprismodtager.

Bestyrelsesmedlem i Legatet, komponisten Line Tjørnhøj uddyber:

‘Vor tids komponister mestrer håndværket i symfonisk musik, filmscoring, installationer, pop, hyperkompleks konceptualiseret musikkunst og digitale elektroniske udtryksmidler. Det er fascinerende at følge, hvor ubesværet de bevæger sig på tværs i musikken. De samarbejder og færdes i de helt forskellige medier med stor autenticitet, integritet og passion.
Årets talentprismodtagere har noget på hjerte og vi får et generøst og mangfoldigt blik ind i, hvad der venter fremtidens musikpublikum.’

Læs mere om udstillingen her:
https://denfrie.dk/udstilling/carl-nielsen-og-anne-marie-carl-nielsens-legat-2024/

Årets talentprismodtagere

Bjarke Ramnefjell Schousboe

Musiker
2024

Gustav Piekut

Musiker
2024

Nicholas Swensen

Musiker
2024

Valdemar Wenzel Most

Musiker
2024

Johanne Sofie Bech Madsen

Musiker
2024

Sara Sjölin

Billedhugger
2024

Bjørn Magnussen

Billedhugger
2024

Kaja Lahoda Juhl

Billedhugger
2024

Miriam Kongstad

Billedhugger
2024

Christian Vindelev

Billedhugger
2024

Nicolai Risbjerg

Billedhugger
2024

Jasmin Franko

Billedhugger
2024

Aske Olsen

Billedhugger
2024

Emil Skamstrup

Billedhugger
2024

Laura Guiseppi

Billedhugger
2024

Mira Siegel

Komponist
2024

Mads Borre

Komponist
2024

Nicole Cecilie Bitsch Pedersen

Komponist
2024

Frederik Zeuthen

Komponist
2024

Josefine Skov

Komponist
2024
Back To Top