Skip to content

Offentliggørelse af hædersprismodtagere 2024

Foto: Birgit Tengberg

Hædersprismodtagere 2024:

Hvert år uddeles legatet på skift til enten musikere/komponister eller billedhuggere.
I år uddeles der hæderspriser i kategorien billedhuggere.

Årets hædersprismodtagere er:

Gerda Thune Andersen
Nina Beier
Jessie Kleemann
Simon Starling
Gudrun Steen-Andersen

(Billedet til venstre: Jessie Kleemann)

Fem kunstnere modtager i år hædersprisen fra Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat

Det er med stor glæde, at vi kan annoncere de fem kunstnere der i år modtager hædersprisen fra Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat: Gerda Thune Andersen, Nina Beier, Jessie Kleemann, Simon Starling og Gudrun Steen-Andersen. Hædersprisen er en af de største kulturpriser i Danmark. Udover æren hædres hver kunstner med 750.000 kr.

Lørdag den 8. juni kl. 16-19 slår Den Frie Udstillingsbygning dørene op for den store fejring af årets modtagere af hædersprisen.

Prisoverrækkelsen finder sted i forbindelse med den offentlige åbning af udstillingen på Den Frie, hvor de fem kunstnere præsenterer nyproduktioner og udvalgte hovedværker.

Til ferniseringen uddeles også Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legats 20 talentpriser til yngre billedhuggere, musikere og komponister, der hver modtager 150.000 kr. som anerkendelse af deres kunstneriske talent.

Et oppusteligt isbjerg, der ånder langsomt, et landskab af vinkende take-away-kopper, en kreds af bronzeskulpturer, en trykpresse skåret i to dele og et kæmpestort aluminiumsrelief, der vises for første gang siden 1974, er blot et udsnit af det, der kan opleves på udstillingen med kunstnerne Gerda Thune Andersen, Nina Beier, Jessie Kleemann, Simon Starling og Gudrun Steen-Andersen, der i 2024 modtager hædersprisen fra Carl-Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat.

De fem kunstnere er født henover fire årtier, og er opvokset, uddannet og har været bosat både i og udenfor Danmarks grænser.

Deres kunstneriske positioner og tilgange til det skulpturelle arbejde er særdeles forskellige. Hvor den hos Thune Andersen og Steen-Andersen har udgangspunkt i mediets mere klassiske formforståelse og i materialer som ler, gips, voks, aluminium og bronze, er den hos Kleemann funderet i en kropslig, erfaringsbaseret praksis, der spænder over medier som video, installation og tekst.

Det performative går igen hos Beier hvor adfærdsmønstre og eksisterende objekter danner grundlag for den skulpturelle praksis, tilsvarende hos Starling, hvor arbejdet med skulpturen desuden også er konceptuelt funderet.

Samlet er der tale om forskelligartede, stærke bud på, hvordan en skulpturel praksis udfoldes af samtidskunstnere i 2024.

Gratis adgang i hele udstillingsperioden

Som noget helt særligt vil der være gratis adgang til Den Frie og udstillingen Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat 2024 i hele udstillingsperioden fra den 9. juni til den 4. august.

Legatets bestyrelse har ønsket at give så mange som muligt chancen for at besøge udstillingen og opleve de fem markante kunstnerskaber, de i år har valgt at hædre.

Link til udstillingen på Den Frie

Årets hædersprismodtagere

Gerda Thune Andersen

Billedhugger
2024

Nina Beier

Billedhugger
2024

Simon Starling

Billedhugger
2024

Jessie Kleemann

Billedhugger
2024

Gudrun Steen-Andersen

Billedhugger
2024
Back To Top