Skip to content

Jessie Kleemann

Foto: Birgit Tengberg

Hædersprismodtager 2024
Jessie Kleemann
Billedhugger

CV

Links


Hjemmeside:

jessiekleemann.com

Jessie Kleemann

Jessie Kleemann havde i november 2022 en performance på Nordatlantens Brygge på Christianshavn, hvor hun snigende bevægede sig rundt i rummet med sit insisterende blik og ”syede” hele publikum sammen med nål og rød tråd.

Under hele seancen bar hun en pakke i skind, som hun af og til overgav til en fra publikum, og mod slutningen afslørede hun pakkens indhold: nogle smukke grønlandske kamikker. En skulpturel performance, der skabte en stor organisme og sameksistens med de mest simple, men intense midler.

”Det jeg gør med min krop, det er mit. Jeg vil give det til jer, men jeg bestemmer,” siger Kleemann i Lone Nicolaisens interview i dagbladet Information fra 2020.

Det er denne insisterende generøsitet, der er så stærk hos Kleemann, som gør hendes udstillinger og aktioner så seværdige og vigtige.

Hun bruger grundmaterialer fra sin egen baggrund, såsom sælspæk, blod, fisk og plastik, og danner nye efterbilleder mellem krop, landskab og myte.

Kleemann har i de sidste tre årtier arbejdet med forholdet mellem krop, objekt og politik og på mange måder fortsat 60’ernes og 70’ernes kunstneriske tradition med billedannelse af kroppen i tid og rum.

Hun tildeles Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens hæderslegat for sit insisterende pionerarbejde med aktion og objekt samt for hendes ofte lange og frygtløse seancer, hvor hun virkelig tør gå planken ud som kunstner med motivgrupper som klima, geopolitik og smerte.

Jessie Kleemann er født i 1959 i Upernavik i Kalaallit Nunaat og er uddannet ved Tuukkaq Teatret i Lemvig samt ved Grafisk Værksted i Nuuk.

Udover sit arbejde med skulptur, performance, video, tegning, maleri og grafik har hun også udgivet flere digtsamlinger, skrevet skuespil og lavet eksperimentalteater. Hun er bosat i København.

Videoportræt

Video: Birgit Tengberg

Eksempler på værker

Slæden på vej ( mål 22 m) 2023

Jessie Kleemann

Kamiit ( kamikker 3D print) 2023

Perlekravekjolen (2012)

Arkhtico s Doloro s, 2019. Performance next to the Blue Lake at Sermeq Kujalleq Glacier, Ilulissat. Camera and edit: Tyler Levesque and Chelsea a. Reid

T.v. Perlekravekjolen, og Don't touch me-sættet ( 2019) Nuuk Kunstmuseum

ORSOQ (2012) spæk installation SMK

Orsoq installation (sælspæk)

Slæden på vej ( mål 22 m) 2023

Back To Top