Skip to content

Hædersprisuddelingen 2023

(Foto: Marie Koldkjær Højlund aka Kh Marie. (Foto: Kim Glud)

Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens legat uddeler i år hæderslegater til 2 komponister, 2 dirigenter og en hornist.

DR Koncerthuset sætter rammen for den festlige prisoverrækkelskoncert i samarbejde med DR Symfoniorkestret, Theatre of Voices, Ensemble Stralo, ACME String Quartet og Kh Marie.

Priskoncerten byder på et program der favner og fejrer alle årets hædersprismodtagere og vi skal b.la. høre Carl Nielsens 3. Symfoni og Saint-Saëns’ charmerende hornkoncert.

Koncerten foregår i DR Koncerthuset d. 12. okt. kl. 19.30. Billetter kan købes her.

Årets 5 hædersprismodtagere er: komponist og musiker Peter Navarro-Alonso, komponist og lydkunstner Marie Koldkjær Højlund, dirigent Thomas Søndergård, dirigent og kunstnerisk leder af Theatre of Voices Paul Hillier samt solohornist i DR SymfoniOrkestret Lasse Mauritzen.

Store musikalske oplevelser er helt afhængige af særligt talent i alle led – både det skabende, den kunstneriske ledelse og ikke mindst selve udøvelsen. Alt skal gå op i en højere enhed for at skabe den ekstraordinære kunstneriske oplevelse.

Derfor er det en særlig glæde, at vi i år har fundet anledning til at hædre hele fem usædvanligt musiske talentfulde kunstnere, hver med deres særlige blik ind i det ‘musikalske kunstværk’. De har alle inden for deres virke formået at bidrage til at skabe en samtidskunst på et meget højt niveau, lyder det fra Legatets bestyrelse.

Der er med andre ord lagt op til en spændende musikalsk aften i DR Koncerthuset, der i år danner rammen for prisoverrækkelsen i samarbejde med DR Symfoniorkestret, Theatre of Voices, Ensemble Stralo, ACME String Quartet og Kh Marie.

Hædersprismodtagerne bliver fejret ved en prisuddelingskoncert i DR koncerthuset d. 12 oktober kl. 19.30.

Prismodtagerne har sammensat et program, som kommer vidt omkring fra kosmos til menneskelig lidenskab og slutter med Nielsens fejring af det urmenneskelige i hans 3. symfoni.

Mød gerne op i godt tid, fordi forud for koncerten kan man opleve uropførelsen af værket Kærlig hilsen i Koncerthusets foyer. Kærlig hilsen er skabt af hædersprismodtager Kh Marie, der med værket inviterer publikum med ind i en alsidig udstilling, der bevæger sig ubesværet mellem forskningens og kunstens verden.

 

Program:

Peter Navarro-Alonso
Uddrag af ‘I Flammende Brøde’
Koncerten åbner med uddrag af hædersprismodtager Peter Navarro-Alonso’s absolutte hovedværk, I Flammende Brøde (2021), hvor musikken er en prisme af Gesualdo’s forkvaklede sind – med både stort drama, skønhed og håb.
Dirigeret af hædersprismodtager Paul Hillier. Medvirkende: Theatre of Voices, Ensemble Stralo.

Jóhann Jóhannsson
Uddrag af ‘Drone Mass’
Værket Drone Mass (2015) er af den islandske Oscar-nominerede filmkomponist Jóhann Jóhannsson, der døde alt for ung i 2018. Han trækker på både sin nordiske arv, egyptisk mysticisme og Arvo Pärts minimalisme.
Dirigeret af hædersprismodtager Paul Hillier. Medvirkende: American Contemporary Music Ensemble,
Theatre of Voices & Adam Wiltzie, live electronics.

Pause.

Camille Saint-Saëns
Morceau de concert
Charmerende Hornkoncert med DR Symfoniorkestrets og årets hædersprismodtager Lasse Mauritzen som solist.

Carl Nielsen
Symfoni nr. 3, Sinfonia espansiva, opus 27 (1910-11)
I – Allegro espansivo
II – Andante pastorale
III – Allegretto un poco
IV – Finale. Allegro

Nielsens fejring af det urmenneskelige med DR Symfoniorkesteret.
Dirigeret af hædersprismodtager Thomas Søndergård.
DR Symfoniorkestret, koncertmester: Bartosz Skibinski
Solister:
Hanna Husáhr, sopran
Andreas Landin, baryton

Videoportrætter af årets hædersprismodtagere:

Video: Birgit Tengberg

Peter Navarro-Alonso er komponist og organist. Han har tidligere været nomineret til Danish Music Award og Nordisk Råds Musikpris og er præmieret af Statens Kunstfond. Han tildeles hæderslegatet for sin evne til at omsætte sin store musikalske indsigt og intelligens til at skabegennemtænkte, smukke og stærkt udtryksfulde og kompromisløse værker, men også for sit prisbelønnede virke i sin trio ALPHA og som en helt særlig passioneret og flittig fortolker afsamtids orgelmusik.

Video: Birgit Tengberg

Dirigent Paul Hillier har sat sit helt store præg på vokalmusikken her i Danmark gennem sit virke som dirigent og kunstnerisk leder for volkalensemblet Theatre of Voices og indtil for ganske nyligt også for vokalensemblet Ars Nova. Hans mere end hundrede cd-indspilninger har indbragt ham verdensomspændende hæder og adskillige priser og hans bøger om Arvo Pärt og Steve Reich er – sammen med adskillige kormusikantologier – udgivet på Oxford University Press.

Video: Birgit Tengberg

Marie Koldkjær Højlund er kendt under kunstnernavnet Kh Marie – er komponist, lydkunstner, forsker og lektor i Sound Studies på Aarhus Universitet. Marie Højlund tildeles hæderslegatet for et højenergisk virke i og omkring lyd og musik. Hun er specialist i at etablere stedsspecifikke lytteoplevelser. Det være sig sansekoncerter, sanserum for fødende på hospitalet i Hjørring, lydinstallationer i det offentlige rum, som huskomponist på Aarhus Teater, eller under kunstnernavnet Kh Marie, hvor hun serverer popmusik i topklasse.

Video: Birgit Tengberg

Dirigent Thomas Søndergård  har siden han debuterede som dirigent på Det Kongelige Teater tilbage i 2005 markeret sig på den internationale scene, hvor han har dirigeretmange af verdens førende orkestre, bl.a. Berliner Philharmoniker, Concertgebouw Orkestret,London Philharmonic. Thomas Søndergård er i dag chefdirigent for hele to orkestre; RoyalScottish National Orchestra og fra sæsonen 2023 også Minnesota Orchestra.

Video: Birgit Tengberg

Hornist Lasse Mauritzen har siden 2006 været 1. solohornist i DR Symfoniorkestret og har ved flere lejligheder desudenoptrådt som solist med DR Symfoniorkestret. Han er medstifter af Danish National WindQuintet sammen med fire af sine kolleger fra orkestret og underviser desuden i hornspil på DetKongelige Danske Musikkonservatorium.

Back To Top