Skip to content

Gerda Thune Andersen

Foto: Birgit Tengberg

Hædersprismodtager 2024
Gerda Thune Andersen
Billedhugger

CV

Links

Gerda Thune Andersen

Gerda Thune Andersens kunst vidner om en udtalt formforståelse, nysgerrighed, indlevelse og intelligens. Thune Andersens værker bevæger sig mellem det naturalistiske og det abstrakte og spænder indholdsmæssigt fra afsøgninger af eksistentielle spørgsmål til naturnære og personlige undersøgelser.

Hendes portrætter udviser sanselig og empatisk indlevelse.

Årene, hvor Thune Andersen boede i udlandet, bl.a. i Skåne, Mozambique, Nigeria, Laos, Syrien og Kenya, har sat deres spor i kunsten. Værkerne italesætter eksistentielle, religiøse, historiske, kønspolitiske og klimarelaterede emner. Serien Metastaser beskriver arkitektoniske strukturers undergang i menneskeskabte naturkatastrofer.

Skulpturgruppen Dome or Die’s vældige forvitrede og gennemhullede bronzekupler refererer til de monoteistiske religioners interne stridigheder og gensidige ødelæggelse i en krigshærget verden.

I flowing water, drifting land er verden og dens huse oversvømmet, kun enkelte fragmenter af naturen ses over vandspejlet.

Det er dystre toner, fremsat med stor nerve og gennemslagskraft. Men trods alt finder skønhed, humor, optimisme og feminisme vej i værkerne.

Gerda Thune Andersen tildeles Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens hæderslegat for et solidt kunstnerisk oeuvre med en global forankring, der forholder sig kritisk til kultur, historie, religion og klima.

Gerda Thune Andersen er født i 1932. Hun er udannet på Kunstakademiet i København, hvor hun modtog guldmedaljen for værket Vaskepigerne, og har studeret på École des Beaux-Arts i Paris.

Hendes værker ses i det offentlige rum i Danmark, Sverige og Grønland.

Hun er repræsenteret på bl.a. Statens Museum for Kunst, Vendsyssel Kunstmuseum, Engelundsamlingen, Skagens Museum samt Kristianstad Museum, Sverige.

Videoportræt

Video: Birgit Tengberg

Eksempler på værker

Udsnit af Gerda Thune Andersens udstilling i Gjethuset, 2013

Gerda Thune Andersen, Buste af arkitekt Alfred Hansen, 1998

Gerda Thune Andersen, Fragile. 2016. Foto: David Stjernholm

Gerda Thune Andersen, Fragile. 2016. Foto: David Stjernholm

Minde om lotus, 1992, nittet kobber, Vendsyssel Kunstmuseum

Gerda arbejder på modellen til værket NO PLACE

Portræt af ung Gerda Thune Andersen

Back To Top